A tünet hideg indítást követő csörgő, csúnya mechanikai zaj a kuplung oldal felől. A felelős pedig a neten sokat szidott konstrukciójú automaikus láncfeszítő, amit nem csak a RX-be raktam, hanem ZXR , ZX10R és még pár egyéb tipusba is.

Amikor már a végét járja a cucc, az alsó láncvezető bele tud súrolni a kuplung kosárba! Ez szépen elkezdi forgácsolni az alut és a fém a motorban kering majd. Nem szerencsés. Legrosszabb esetben törik a motyó és akkor rendesen haza vághatja a blokkot.

Nálam is belesúrolt már a kuplungba korábban, de akkor egy rúgó előfeszítéssel elintéztem a dolgot - hiba volt nem utána olvasni miről is van itt szó. A csörgés nem szűnt meg ettől, viszont azóta nem tudott már beverni, de a jó működéstől már messze volt. Most netes kutakodás után kikristályosodott a megoldás.

Automata feszítés helyett, állítható megoldást kell alkalmazni. Az utánállítás a lánc természetes nyúlása miatt csak ritkán esedékes - azt írják, 30e km-t is elmegy állítás nélkül, ez pedig rengeteg idő egy átlag motoros számára, így nem egy vészes dolog, hogy le kell venni az oldaldeknit egy ilyen állításhoz.

Neten egy aluminum tömből munkálták ki az állító mechanikát. (forrás: http://kwickstand.net/Hyper-Formance.com/Tensioner_Tamer.html)

tensioner1.png

Én egy satu pofákhoz használt erős acél anyagot használtam. Egy ismerősöm fúrta ki állványos fúró géppel, ipari fúróval. Otthon is meg lehet próbálni, de a pontosság nem hátrány és a furatoknak pontosan merőlegesnek kell lenniük, ezért javasolt ezt inkább komoly szerszámokkal dolgozni.


Íme a cucc:

IMG_20140128_193245.jpg
A potos méretezés után az imbusz csavar is rövidebbre lett vágva ill. a feszítőt mozgató rúd is meg lett rövidítve.

IMG_20140128_195908.jpg

(a képen látható állapotban a tengely csavar anyák (egy sima és egy önzáró) kívülre kerültek, de a dekni felrakása közben kiderült, hogy nem fér el, szóval meg kellett fordítani, a csavar feje legyen kifelé)

Az anyagválasztásról amit még érdemes megemlíteni: nagy szakító szilárdságú csavart és lehetőség szerint minőségi erős anyát használjunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tommodore.blog.hu/api/trackback/id/tr755786165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása