A beépítés:


A beépítéskor arra törekedtem, hogy maradandó átalakítást ne kelljen végezni az autón (ne legyen összefurkálva, stb. ) és ne legyen látható nyoma a beépítésnek, ne legyenek látható helyen elvezett vezetékek, kapcsolók.

 

A bekapcsoló gomb és az usb aljzat elhelyezéséhez a hamutartó kínálja a legjobb helyet. Az autó nem dohyányzó, úgyhogy tudom nélkülözni.

 

 

Egy műanyag lemezből (szamítógép ház nagymeghajtó helyének takaró lemeze matt feketére festve) a hamusba passzoló darabkát vágtam ki és abba alakítottam ki a bekapcsoló gomb és az usb aljzat helyét.

 

 

Az usb aljzat szintén egy régi számítógépből származik.

 

 

A bekapcsoló gomb két áramkörös. Az egyik körrel a TV bemenetet aktiválom az ICS-en (az ICS zöld csatlakozójának 5-ös lábát a testre kapcsolva aktiválódik a tv bemenet, ilyenkor minden más funkció inaktív), a másik körrel pedig a lejátszó áram ellátását kapcsolom.

A +12V-ot a szivargyújtóról veszem, ami azért is jó, mert gyújtáskulcs kivétele után megszűnik az áram és nincs az a veszély, hogy bekapcsolva felejtem a lejátszót és szívja az akksit.

 

 

A panelt ragasztóval (ragasztó pisztoly) rögzítettem a hamusban, a vezetékeket pedig az a hamus háttér világításnál vezettem ki.

 

A lejátszót az első ülés alatt helyeztem el. Pont elfér, nem is látni egyáltalán és nem is csúszkál menet közben.

 

Az ICS kiszereléséről a ITT találod a leírást.

 

A lejátszó :

 

Nem szerettem volna sok pénzt költeni a lejátszóra, így az Mvisto ( http://www.macpower.com.tw/entertainment/mm/mvisto ) és társai eleve nem jöhettek szóba. Elég nehéz feladat olyan hordozható lejátszót találni, amin van scart csatlakozó RGBS kimenettel. Az ICS csak RGBS (vörös/zöld/kék/szinkron) jelet képes fogadni. Szinte minden mai asztali DVD lejátszón van ilyen, így egy ilyen megoldás mellett döntöttem. Az alapot egy JAMA DVX-4350 (http://www.mpeg4-players.info/lejatszok/137/JAMA_DVX-4350 ) divx-es asztali lejátszó adta.

 

             http://www.mpeg4-players.info/players/jama%20dvx-4350/Jama_DVX-4350.jpg

 

A légyeg az volt hogy legyen rajta usb bemenet és a tápegysége külön nyákon legyen. A dvd meghajtót és a burkolatot nem használom fel, így azok állapota mellékes. A vaterán akadtam rá erre a cuccra, 2500-ért meghajtó hibásan távirányító nélkül. Távirányító hiánya nem gond, mert elég hülyén is nézne ki a nagy buta irányító a kocsiban. Egy Thomson univerzális szétcsúsztatható mini távirányítót vettem hozzá 2000-ért az Auchanban.

 

              http://www.crunchgear.com/wp-content/uploads/8d60ea8604f76ee00f0424579df9b261.png    http://ecx.images-amazon.com/images/I/51K9vckFsnL._SL500_AA280_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3 fő problémát kellett megoldani :

-12V-ról való üzemeltetés

-dvd-meghajtó leválasztása

-kisméretű házba átpakolni a belsőt.


12V-ról való üzemeltetés

A tápegység 3féle feszültséget szolgáltat az alaplapnak : +12V, +5V, -12V és persze a test. Ezen kívül a kijelzőre is megy feszültség, de azt nem használom fel így azt nem kell számításba venni. A +12V tiszta sor, bár ne felejtsük, hogy csak addig 12V amíg nem jár a motor, utána ~14,4V ezért egy egyszerű kapcsolás kell a stabil 12V-hoz. 2db párhuzamosan kötött 7812-es feszültség szabályzó IC (hogy nem legyen olyan nagy a hőleadás, a képeken még csak egyet használok), 4db kondi és egy hűtőborda kell a megépítéshez. A +5V-nál hasonló a felállás, de oda elég 1db 7805 számú IC is. A -12V már kicsit macerásabb, ide egy „DC-DC positive-to-negative” konverter kell, amit az alábbi ábrán megtalálsz:

 

Az alkatrészek könnyen beszerezhetőek bármelyik elektroniai boltban és elég olcsóak is. A 78xx IC 100 Ft körül van / db a kondik kb. 10 Ft, az xxxx IC pedig kb. 300 Ft.

 

dvd-meghajtó leválasztása

Itt kicsit be kellett „csapni” az alaplapot a készülék agyát. A dvd tálca ki / be csukott állapotát jelző kapcsolót kell rövidre zárni, úgyhogy mindig becsukott állapotot mutasson . Az olvasó fej végállás jelző kapcsolóját pedig szintén állandóra kell kötni. Ezek után minden egyéb dolgot lehúzhatunk az alaplapról ami a dvd-meghajtóhoz vezet. Ezt itt annyira jól kivitelezhető volt, hogy az alaplapon elég volt „jumperekkel” rövidre zárni az előbb említett kapcsolót a csatlakozók lábain így az asztali dvd lejátszóból alig maradt valami mégis működik és usb-ről lejátszik mindent !

 

kisméretű házba átpakolni a belsőt

Elektronikai boltban vettem egy univerzális dobozt (700 Ft), amibe átpakoltam a dvd belsejét. Az eredeti házba az előlapi kezelőszerveknél is volt egy nyák, amin vezérlő gombok, kijelző , usb aljzat és a távirányító infra vevője van. Ezek közül csak az usb aljzat és az infra kell. Szerencsére az alaplapon külön csatlakozója van az usbnek és az infrához is sikerült megtalálni a megfelelő lábakat így már tényleg nem maradt más, csak a csupasz alaplap.

 

 

Alakul a doboz:

 

DVD maradványok és a rendetlenség :)  :

   

 

 

Kívülről egyszerű fekete dobozka, de nem is kell több, mert az ülés alatt nem látja senki.


 

 

Így néz ki működés közben a cucc:

 

 

 

Bekötési segédlet, kapcsolási rajzok:


Green connector

SCART

Description:

5

GND -
itt kell a kapcsoló és a scart gnd-je helyet a ICS házáről vegyük a földet

Changeover signal for activating TV Source

23

3

TV audio signal

24

4

TV audio signal ground

 

Black connector

SCART

Description:

3

5, 9, 13

Ground for video signal TV (all colours)

4

15

RGB for TV (colour red)

5

11

RGB for TV (colour green)

17

19

RGB for TV (sync signal)

18

7

RGB for TV (colour blue)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommodore.blog.hu/api/trackback/id/tr172179461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uramfia 2010.08.11. 15:19:10

Szívesen látnék egy ilyen eszközt az én gépemben is, de én nem tudom elkészíteni a mégoly részletes leírás ellenére sem. Nálad meg lehet rendelni? Mennyi idő, mi az ára?
Köszönöm: uramfia@gmail.com

tommodore · http://tommodore.blog.hu 2010.08.11. 15:40:11

@uramfia: Egyszeri eset volt, hogy összebarkácsoltam egy ilyen cuccot, úgyhogy megrendelésre nem csinálok. DE! Szerintem Te is össze tudod hozni magad, ha veszel egy 12V-220V általaítot (6000Ft-tól már kapni) és a lejátszó tápellátását máris megoldottad. Az egyedi házat is ki tudod hagyni, ha eleve kis méretű lejátszót veszel, így még szétszedned sem kell.

Cseri166 2011.05.23. 09:45:00

Nem jelennek meg a képek!

Pedig "fontos" lenne... :)

Hunyatti 2011.08.22. 22:32:27

Érdeklődnék, hogy 166-os Alfának az audio rendszerét lehetne-e javítani?
Az a problémám, hogy nem működik a loudness funkció! Ebben az ügyben,ha tudna valaki nekem segíteni, kérem jelezze az alábbi e-mail címen: hunyadiattila@gmail.com

Köszönöm!

Alfa166 2014.02.09. 13:27:04

Nincsenek képek adtál a szarnak 1 pofont jó lenne ha valamit csinálnál mert így nem jó!!!!!!

Zolika Pantocsek 2017.01.15. 17:58:39

Helo.
Érdeklődnék hogy képek lennének még.? Fontos lenne. Nagyobb segítség lenne ugy.

IDIS connector external JP 20 (ELO Coding A / BLACK )

PIN

Tok signálu

Propojení

Popis

1

In

RED_NAVI

RGB for navigation (colour red)

2

In

GREEN_NAVI

RGB for navigation (colour green)

3

-

VGND_TV

Ground for video signal TV (all colours)

4

In

RED_TV

RGB for TV (colour red)

5

In

GREEN_TV

RGB for TV (colour green)

6

In

KL31 (connected to pin 19)

Terminal 31 for IDIS central electronic unit

7

-

Nc

Free

8

-

Nc

Free

9

-

Nc

Free

10

Out

KL30G_NAVI

Control signal for navigation

11

In

DIMMING

Dimming of instrument lighting (from the car)

12

-

Nc

Free

13

In

KL30 (connected to Pin 26)

Terminal 30 for IDIS central electronic unit

14

In

BLUE_NAVI

RGB for navigation (colour blue)

15

In

CSYNC_NAVI

RGB for navigation (sync signal)

16

-

VGND_NAVI

Ground for video signals navigation(all colours)

17

In

CSYNC_TV